Trener Trešnjevke 2009 nakon sezone... Nemec ”Trostruki naslov je kruna rada svih trenera”…

Završetkom juniorske završnice spušta se zastor na još jednu uspješnu sezonu ŽKK Trešnjevka 2009. To je bio razlog da porazgovaramo s Deanom Nemecom, predsjednikom i trenerom kluba koji nije skrivao zadovoljstvo sezonom u kojoj je seniorska ekipa opet igrala finale prvenstva te uz zapažene nastupe u WABA ligi nastavila kontinuitet dobrih igara i rezultata. Ono što posebno treba istaći je trostruki naslov koji je klub osvojio u prvenstvu mlađih dobnih kategorija.

Na početku razgovora osvrnuli smo se na seniorsku ekipu koja je završetkom prošle kalendarske godine bila vodeća ekipa Prve lige ”Na početku sezone smo u skladu s našim mogućnostima startali s mladom juniorskom ekipom i nekakav cilj nam je bio ulazak među četiri najbolje ekipe u Hrvatskoj. Znali smo da će svaka utakmica biti teška i sve do Nove godine smo igrali odlično i bez poraza u našem prvenstvu. U WABA ligi smo ostvarili neke senzacionalne pobjede i ja sam već u prvoj utakmici protiv Beroe u Zagrebu vidio da ekipa ima potencijal i igra na većoj razini nego prije dvije godine kada smo igrali tu ligu. Nije nam bio cilj da samo igramo i gubimo s velikom razlikom kao prije dvije godine, već da pokušamo s tim klubovima igrati utakmice koje su neizvjesne i interesantne, jer nikom nije cilj igrati utakmice i gubiti s velikom razlikom. Vidjele su cure da možemo pobjeđivati i uz tu sreću da igramo s juniorskom ekipom Istanbula dvije utakmice dobili smo samopouzdanje koje se prenijelo i na domaće prvenstvo. U drugom dijelu sezone uslijedio je pad koji je bio i logičan s obzirom na obaveze koje su cure imale u školi, a teško je bilo zadržati tako visok nivo forme”…kaže Nemec koji se osvrnuo na finalnu seriju protiv Medveščaka ”U odnosu na prošlu godinu Medveščak je bio slabiji za Anju Majstorović, mi za Anu Lelas i te utakmice su bile neizvjesnije. Uspijeli smo doći malo bliže, a razlika je vidljiva jer jednostavno oni lakše od nas stvaraju poene. Veliki problem nam je bio skok, a onda kada uspijemo njega iskontrolirat imamo višak izgubljenih lopti i to je jednostavno tako kod mladih ekipa.”

Poraz u četvrtfinalu Kupa Ružice Meglaj Rimac u Zadru bio je jedna od tema našeg razgovora ”Mi smo željeli biti sudionici završnog turnira. Tu utakmicu smo kontrolirali do zadnje četvrtine, a u trećoj smo imali i 18 razlike. Atmosfera je bila poticajna u dvorani i ona nas je ponijela do naše prednosti, a u završnici smo puno bacanja promašili i uz to Zadar pogodio nekoliko teških šuteva što je njih podiglo i u produžetku smo pali. Jedna utakmica s respektabilnim brojem poena u kojoj nažalost nismo odigrali dobru završnicu”

Već sada je izvjesno da će seniorska ekipa doživjeti velike promjene u novoj sezoni, jer će četiri standardne igračice svoju karijeru nastaviti na školovanju u SAD ” Odluka o tome da cure idu na školovanje je dobra. Ja sam uvijek podržavao takve odluke jer uz učenje jezika i završavanje fakulteta to će biti za njih značajan korak u životu. Karla Erjevec odlazi na college gdje je košarka vrlo značajna, a nešto manje gdje odlaze Marta i Marija Galić te Lucija Kostić. Pretprošle sezone su otišle dvije igračice, ove godine četiri i to je jednostavno tako. Mi u ovom sustavu sporta i školovanja kod nas nismo u mogućnosti zadržati igračice. Jednostavno ženska košarka je amaterski sport u Hrvatskoj i ja ne vidim načina kako bi postala profesionalni sport. Kod nas je jako teško povezati bavljenje košarkom na nivou na kojem mi želimo i školovati se po sustavu kakav mi imamo. Slijedeće sezone će nam kostur ekipe činiti biti Katavić, Muhl i Pavić, a uz njih igračice 2000 i 2001.godište. Očekujemo dolazak nekih mladih igračica uz možda jednu stariju igračicu. Sada je još teško govoriti o konkretnim imenima jer smo u fazi razgovora. Ekipa ostaje mlada i na putu toga da nastavimo puno trenirati na njihovim individualnim stvarima uz podizanje fizičkih potencijala ekipe.”

Svako ljeto nosi planove za slijedeću sezonu, a jedno od pitanja na koje će odgovor brzo doći je igranje u WABA ligi ”To je osjetljivo pitanje. Produžen nam je rok za prijavu do 4.lipnja i u ovom trenutku je neizvjestan nastup. Problem su naravno financije i ukoliko uspijemo rješiti to pitanje u razgovorima koji slijede to bi bilo jako dobro jer vidjeli smo koliko su igračice napredovale igrajući tu ligu i koliko je ona bitna. Nama je igranje u toj ligi donijelo puno toga dobroga, a istovremeno nam je bilo najteže od svih klubova u okruženju jer jednostavno ti klubovi su puno lakše dobivali utakmice u domaćem prvenstvu, za razliku od nas koji smo se morali s mladom ekipom pripremati za svaku utakmicu.”

Učinak koji nije viđen u našim okvirima ostvarile su mlađe dobne kategorije ”Osvojili smo naslove u sve tri uzrasne kategorije (juniorke, kadetkinje i pretkadetkinje) i to je po prvi puta u povijesti da je nekome uspijelo u Hrvatskoj. Nikome nije uspijelo jer je to jednostavno teško. Nije to samo natjecanje, nisu to samo treninzi već jedan dugogodišnji rad svih trenera u klubu koji su to podržavali i omogućili. Razvoj kluba je počeo s Hrvojem Karinom, Matejem Filipijem i Monikom Kovač. Svi treneri su utjecali na to da možemo napraviti taj uspjeh. Uspijeli smo ekipirati klub na tom nivou i to je bila moja želja još dok sam radio u Montmontaži. Moram reći da je najinteresantniji i nakreativniji dio rada su kadetkinje i tu se može najviše napraviti”…dodaje Nemec čiji će klub ovog ljeta napustiti Šime Vidaković, važan kotačić u uspjesima mlađih dobnih kategorija ”Šime je ostavio veliki trag u klubu. Tri sezone je radio kod nas i o njegovom radu najviše govore rezultati. Nažalost iz privatnih razloga nije više mogao biti dio našeg sustava, i mi smo mu neizmjerno zahvalni. Na njegovo mjesto dolazi Željko Ciglar koji ima veliko iskustvo i energiju. Mislim da nas može puno unaprijediti i uz Edija Račkog raditi na daljnjem razvijanju omladinskog pogona. Veliko hvala i Danici Talajić koja s kćerkom odlazi u Celje, tako da radimo na dopunjavanju trenerskog kadra”.

Juniorke osvojile šesti uzastopni naslov – foto: KS KKŽ

Trešnjevci svake sezone pristupe mlade talentirane igračice iz drugih klubova koje još višu podižu kvalitetu rada, a samim tim i rezutata ”Mi smo klub u koji žele doći igračice i raditi jer znaju da jako puno i kvalitetno radimo, a druga stvar je stvar da su nositelji tih selekcija igračice koje su ponikle u našoj školi, kao npr. Karla Erjavec koja je prošla našu kompletnu školu. Cure koje dođu sa strane daju dodatnu kvalitetu, kao Anđela Katavić. Naša orijentacija je da juniorke igraju Prvu ligu, a kadetkinje Drugu ligu što im uz natjecanja u WABA ligi omogućava kvalitetniji košarkaški razvoj”.

Ljetni mjeseci rezervirani su za nastupe mladih reprezentacija ”Kada vam kažem da će i ovo ljeto dvadesetak naših igračica sudjelovati na EP kadetkinja, juniorki i mlade reprezentacije onda je jasno koliki značaj i važnost razvoja igračica ima naš klub. Sve reprezentacije igraju A diviziju što igra malo reprezentacija i to nas čini posebno sretnim”..ističe Nemec koji će ovo ljeto s klupe voditi našu juniorsku reprezentaciju koja nastupa početkom kolovoza u Udinama na EP ” Pripreme počinju 26. lipnja i ova generacija ima kvalitetu jer je dosta njih igralo seniorsku ligu, pa se nadam da možemo izboriti četvrfinale”