Povijest

Basketball je ime košarka dobio u Zagrebu

Povodom 60 godina Košarkaškog saveza Zagreba izdana je knjiga “Basketball je ime košarka dobio u Zagrebu” autora Mirsada Beganovića.

Knjigu nakladnika Košarkaškog saveza Zagreba možete preuzeti na slijedećoj poveznici.

basketball je ime košarka dobio u Zagrebu

Milan Kobali je ideju o nazivlju, jamačno, uozbiljio na temelju saznanja o nastanku riječi „nogomet”, koju je izmislio Slavko Rutzner Radmilović, student slavistike, i pristalica igre loptom, koju je u Zagreb donio Franjo Bučar, iz Stockholma, pod imenom „football”. Iako je „ball” sukus svakog igranja s tijelom u obliku kugle, Slavko Rutzner Radmilović u imenu zanemaruje „loptu” i slaže „nogomet” od riječi noga i meta, slijedeći kovanicu puškomet” (puška i meta).

Kobalijeva je „jezična skupina” svela svoj izbor imena na „košovku”, „košomet”, „koškanje” i „košarku”. Svakoj od tri prve riječi nalaze bitne nedostatke i odlućuju se za „košarku”.

„Do izraza smo došli zapravo zato što smo u samom početku englesku riječ „basket” preveli, i u početku tako i upotrebljavali, našom riječi „košara”. Posljednje „a” je otpalo i na preostalo „košar” pridodali smo čest završetak uz imenicama našeg jezika „ka”, te je proizašla „košarka”„ posvjedočio je Milan Kobali o dilemama zamjene, u hrvatskom, za originalno „basketball”.

Košarka u zagrebu

„Košarka” nije primljena objeručke. Nijemci su 1936. „basketball” prihvatili u olimpijski program. Knjižica o ovoj igri kazivala je o „Korbbal – basketball” igri. U našim prilikama dugo se dvojilo i pisalo o „basketbalu”, „košikovki” i „košarki”. U zagrebaËkom dnevnom listu „Novosti” (broj 161. od 12. lipnja 1939. godine), u izvještaju o nadjačavanju sušačke „Viktorije” i zagrebačkog „Sokola 2” pisalo je o „revanche„ utakmici u „košarci-basketballu”.

„Basketball”, „košikova” i „košarka” dugo su rabljene riječi. Herman Keber, u tridesetim godinama, autor je knjižice koju je naslovio s „Vježbanje koškanja”. U časopisu „Soko”, koji je izlazio u Ljubljani, izvjesni M. Mudrinić oglasio se na ovaj način o „koškanju”:

„Mislim da je naziv košarka za basketball daleko prikladniji. Košarka je vrsta loptanja kod koje se lopta baca u košaru, odnosno koš, upravo onako kako se odbojka igra loptom kod koje se lopta odbija s vlastitog prostora u prostor protivnika. Naziv košarka podudara se uostalom s češkim nazivom košikova, tj. košikova hramičem, igra loptom pomoću košara.”

Svake jezične rasprave imaju biti suvišnima otud što se „basketball” snažno ukorijenio u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, ali pod imenom koje su mladi Zagrepčanci osmislili prije 73 godine.

Viktorija - Sokol