Debitirale seniorke i treća medalja kadetkinja obilježile sezonu Orke…

Ranijim završetkom svih natjecanja poradi epidemije koronavirusa klubovi zbrajaju dojmove i učinke iz sezone koja će svima ostati upamćena po koronavirusu i potresu u Zagrebu. Predsjednica i trenerica ŽKK Orka Marina Mikulić iznijela nam je svoje dojmove po završetku šeste sezone u povijesti ovog kluba koji djeluje na prostoru Dubrave i Sesveta. ”Nakon šest godina postojanja ove sezone i kod trenera i kod igračica je sazrelo sve za što smo se prijašnjih godina mučili. Iza nas je šest godina borbe za termine za treninge i utakmice, za financijsku opstojnost te za zadržavanje najtalentiranijih igračica. Na svaku od ove tri teme imali bismo mnogo toga za reći, međutim, u duhu ponovnog otkrivanja društvenih vrijednosti na koje nas je natjerala aktualna pandemija, iskreno se nadamo da će u budućnosti biti više razumijevanja nadležnih institucija, a pogotovo više kolegijalnosti među klubovima.”..ističe Mikulić rezimirajući dojmove ”Rezultati ove sezone su visok plasman u A-2 ligi (prva sezona natjecanja u seniorskoj ligi) i u Kupu Ružice M. Rimac. Iako sva natjecanja nisu dovršena naš klub je sudjelovao u svim uzrasnim kategorijama (juniorke, kadetkinje, pretkadetkinje, djevojčice U-13 i U-12). Okupljamo oko 200-tinjak članica na četiri lokacije gdje treniramo. Kadetkinje su uspijele završiti svoje natjecanje prije ovog prekida pa možemo istaći osvajanje brončane medalje na prvenstvu Hrvatske koje nam je od osnutka treće za redom u mlađim uzrastima. Ponosni smo na uspjehe naših kadetkinja i juniorki koje drže konstantu i primjer su mlađim članicama kluba”…ističe Mikulić uz koju u klubu kao trener radi Kristijan Belošević.

Orka brončana na PH za kadetkinje

Ono što je novost u radu Orke je rekreativna grupa djevojaka koje nisu u sustavu natjecanja ”Ponosni smo na osnivanje rekreativnih grupa djevojaka. Taj način im jako odgovara da se ne natječu nego samo treniraju i ponekad odigraju prijateljske utakmice jer zbog obveza u školi i dodatnih aktivnosti nisu u mogućnosti posvetiti se potpuno natjecanjima. Ljubav prema košarci ih spaja i povezuje. Upravo zbog toga, pristup nas kao kluba prema tim djevojkama identičan je pristupu djevojkama koje su u natjecateljskom pogonu. Naime, bez obzira na status djevojaka, provodimo jedinstvenu metriku i praćenje za sve članice kluba te osluškujemo njihove želje očekujući da će u nekom trenutku neka od djevojaka poželjeti prijeći iz rekreativnog u natjecateljski status. Temeljem našega višegodišnjeg iskustva, neprekidno svjedočimo kako sve cure prelazak iz jedne faze školovanja u drugu (npr. iz osnovne u srednju školu) podnose različito. Neke taj prelazak podnesu neosjetno dok druge to dožive gotovo stresno što ostavlja trenutan utjecaj na ponašanje prema klupskim obvezama. Naša rekreativna skupina funkcionira kao određeni amortizer. Shodno tome zadržavmo time djecu u bavljenu sportom”.

Za kraj razgovora Marina se zahvalila svima koji pomažu djelovanje kluba ”Promišljajući o gore navedenim rezultatima vidljivo je da su naši sportski uspjesi daleko ispred financijskih mogućnosti kluba. Naime, klub je financiran članarinama, volontiranjem od strane trenera, povremenim donacijama iniciranim od strane roditelja i kvartovskih obrtnika te susretljivošću upravitelja dvorana. Od unatrag dvije godine imamo značajnu pomoć KSZ-a u smislu dodjele termina za trening. Ove godine smo dobili značajnog sponzora za sufinanciranje seniorske lige. Planovi za ovu sezonu značajno su reducirani obzirom na duplu kriznu situaciju kojoj smo izloženi (pandemija i potres), ali u duhu navedene višegodišnje financijske politike te uz i prije svega podršku roditelja i djece, čvrsto vjerujemo da će se stvari jako brzo normalizirati.”

Košarkaški kamp Novalja