Kovač ”Režirao sam najveći uspjeh, a Kup me spriječio da ga prisvojim”…

Spušten je zastor na još jednu košarkašku sezonu u Hrvatskoj koja je zbog pandemije koronavirusa završila barem dva mjeseca ranije. I košarkašice Medveščaka su izvan treninga 45 dana, a u razgovoru nam je trener Viktor Kovač rezimirao ovu sezonu, a prisjetili smo se i njegove bogate trenerske karijere koju su najviše obilježili uspjesi u tadašnjoj Croatiji.

”Ja sam osobno natjecatelj po prirodi i meni nije drago da se ova situacija rasplela na ovaj način, ali moramo imati povjerenja u savaz da je odluka donešena ispravno. Žao mi je što mi kao klub nismo dobili priliku da u toj završnici s ove dvije ekipe ispred nas na tablici odmjerimo snage jer sam uvjeren da bi im mogli biti konkrentni. Mi smo i našu formu tempirali za završnicu, a prethodne utakmice s njima smo neke taktičke stvari i skrivali upravo tempirajući formu za završnicu”..kaže Kovač na početku razgovora o odluci da se sezona proglasi ništavnom.

Medveščak je na početku sezone zntno pomladio ekipu i bilo je teško očekivati juriš na sedmi uzastopni naslov ”Ja sam i na početku sezone u razgovoru kazao da je ovo najmlađa ekipa Medveščaka u povijesti koja je na kraju prošle sezone ostala bez gotovo cijele petorke. Ozbiljno pojačanje smo morali dovesti i doveli smo ga tek poslije Nove godine kada je stigla Mirna Mazić da bi nam nadoknadila barem nešto što smo izgubili prošlo ljeto. Doveli smo dvije mlade igračice koje su se tek trebale adaptirati na klub. Bez obzira na cijelu tu situaciju mi nismo odustali od najviših ciljeva koje klub kao Medveščak mora imati. Bez obzira na sve ovo da su ostale ekipe ostale na razini iz prošle sezone mi bi do ovoga prekida bili vodeća ekipa i ja to potpisujem. Međutim s jedne strane mi smo promjenili roster, a druge ekipe su se drastično pojačale. Ragusa se uvelike pojačala, Trešnjevka 2009 je barem trideset posto bolja ekipa nego prošle sezone što pokazuju njihovi rezultati u WABA ligi, a ozbiljno se pojačao i Šibenik. U odnosu na prošlu sezonu najviše su oslabili prošlogodišnji polufinalisti Medveščak, Split, Zadar i Pula. Prvenstvo je sličilo na one od posljednjih nekoliko godina kada je jedna ekipa dominirala (Ragusa, kao prošlih sezona Medveščak), a ostale utakmice su bile izjednačenije nego ranijih godina. Nažalost puno igračica je otišlo u inozemstvo, a ostao je jedan nesrazmjer s puno mladih igračica s jedne i iskusnih igračica s druge strane. Dobra je stvar što svake godine sve više mladih igračica dobiva svoju priliku”.

Medveščak 2019/20

Hrvatska ženska košarka ipak bilježi uspjehe i to u vidu rezultata reprezentacije ”Naša ženska košarka ima probleme na klupskoj razini, ali naša reprezentacija je vrlo konkurentna reprezentacija koja ima 12 igračica koje igraju veće ili manje uloge po solidnim klubovima u inozemstvu. Tu je još Marija Režan izuzetno kvalitetna igračica koja nije sudjelovala u ovim pobjedama protiv Latvije i Njemačke. Te igračice kroz reprezentaciju drže solidnu razinu naše košarke prema Europi. Napravili smo jedan korak prema EP i nadamo se uspješnom nastavku kvalifikacija”

Medveščak ni ove sezone nije igrao regionalnu WABA ligu, a razloge toga pojašnjava Kovač

WABA LIGA
”Posljednji dobar rezultat našeg kluba u regionalnoj ligi je prije tri sezone kada je Medveščak igrao na završnom turniru. U ovom trenutku gdje mi ove sezone ni u jednoj utakmici u PH nismo mogli unaprijed upisati bodove, već smo ih morali znojem zaslužiti onda i nismo konkurentni da igramo regionalnu ligu, odnosno nismo u onoj mjeri da bi imalo smisla igrati tu ligu. Naravno da se može igrati, ali visoki porazi mladih igračica u toj ligi i nemaju nekog smisla. Kada bi bili u mogućnosti imati poneku iskusniju igračicu i dominirali u domaćem prvenstvu onda bi ta liga za nas imala smisla. Po mom mišljenju i WABA liga je kao i nacionalne lige svake godine sve slabija i sa sve više mladih igračica. Ja sam kao trener Medveščaka od 2008. do 2010. igrao tri sezone tu ligu. Tada su u svakoj od te tri sezone igrala po dva kluba koji su igrali Euroligu i još nekoliko ekipa koju su igrale Eurokup. A posljednjih šest, sedam godina nemate takve klubove.”.

Bogata je trenerska karijera Viktora Kovača, a krenula je još sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća ” Trener sam s licencom od 1986.godine. Tada sam krenuo u muškoj košarci s ekipom Kanal Trnje koja je bila četvrti rang Jugoslavije. Tamo sam završio igračku karijeru pa sam jedno vrijeme bio trener i ubrzo osnovao žensku ekipu tog kluba. Trener sam u Prvoj ligi od 1992. s određenim prekidima kada sam bio u inozemstvu (Rumunjska), radio s mlađim kategorijama i bio u Križevcima trener muške ekipe.”

Nakon sezone u tadašnjem Radniku iz Velike Gorice, tri sezone je vodio Jabuku iz Zaprešića i jednu bio pomoćni trener u Hrvatskom dragovoljcu. Ipak posebno razdoblje za Kovača bilo je vrijeme Croatie s kojom je jednom bio prvak Hrvatske i osvajač Kupa (2001.godine u sastavu: Baranović, Cigić, Ferinčević, Ivezić, Klein Šumanovac, Mazić, Lovrić, Pešut, Petrović, Popović, Radoš Jelavić, Slišković, Radulović, Šapina, Špiranec), te sjajne sezone 2004/2005 kada je ekipu doveo na završni turnir Eurokupa u Napulj.

O Croatiji
”U Croatiji sam radio od 1997. do 2005.godine. Uz dvostruku krunu 2001.godine s jednom mlađom ekipom nalik ovoj današnjoj u Medveščaku posebno pamtim sezonu 2004/2005 kada smo izborili završni turnir Eurokupa u Napulju što je uz rezultat Cedevite najveći rezutat naše košarke od samostalnosti. Nažalost nisam vodio taj završni turnir 2005.godine jer sam smjenjen sedam dana ranije nakon poraza u finalu Kupa od Gospića pa je sportski direktor Nenad Amanović vodio ekipu na završnici u Napulju i osvojio naslov prvaka Hrvatske.”

Croatia 2005.godine s Razijom Mujanović

U ovo vrijeme koronavirusa nekako više povlačimo pitanje ženske košarke tada i danas ”Košarka je bila jača jer je ipak bio veći broj igračica koje su ostajale u Hrvatskoj, a i mlađe igračice su bile bolje kvalitete. Imali smo klubove koji su igrali Euroligu i još barem dva ili tri kluba koji su htjeli biti konkurencija njima u ligi. Pa su u tim klubovima igrale strankinje koje su bile ozbiljne reprezentativke svojih država za razliku od danas. Tada je košarka bila puno bolje medijski praćena, a kada je medijski bolje praćena onda joj to daje dodatnu snagu”

Zanimljivo da je u smiraj njihovih karijera imao priliku voditi dvije sjajne igračice Raziju Mujanović i Daniru Nakić Bilić, a jedini inozemni posao mu je bio u Rumunjskoj gdje je u dvije sezone jednu ispod prosječnu ekipu doveo do trećeg mjesta.”

Bio je izbornik svih reprezentacija Hrvatske, od seniorske, U20, juniorske i kadetske, a posebno pamti zlato i srebro s Mediteranskih igara gdje je dva puta bio u stručnom stožeru, jednom kao glavni, a jednom pomoćni trener.

 

 

Košarkaški kamp Novalja