U ZAGREBU UVEO KOŠARKU U PROGRAME OSNOVNIH ŠKOLA... IN MEMORIAM: MARIJAN PASARIĆ…

U ponedjeljak poslijepodne zatekla nas je tužna vijest o smrti Gospodina Marijana Pasarića (84), dugogodišnjeg košarkaškog djelatnika, trenera koji je cijeli svoj život posvetio košarci, a posljednjih nekoliko godina na mjestu instruktora HKS-a za žensku košarku. Vodio je razne reprezentativne selekcije u bivšoj državi (trener juniorske reprezentacije 1971, 1975, 1981), a seniorsku reprezentaciju je vodio u 24 utakmice. U Zagrebu je svoj rad najviše posvetio ŽKK Montmontaža. Na Fakultetu fizičke kulture u Zagrebu diplomirao je 1980.godine i stekao zvanje Višeg trenera košarke. Košarkom se počeo baviti 1946., a svoj prvi službeni nastup imao je 1947. na Prvenstvu Hrvatske.

U mirovini je bio od konca 1998. Podanik je košarke, međutim, koji mirovati ne može. Do 1978. loptački je uzdizao sestre Meglaj, Ružicu i Korneliju, Biserku Strmški, sestre Miru i Nadu Nebojan, Kaću Buljan, Jadranku Brković, Zeinu Juranić, Marjanu Bušljetu, Miru Bjedov, Sanju Ožegović, Jasnu Pepeunik, Maju Mavrović, Dubravku Kerep, Nenu Pađen i ostale vrle „montažerke” koje nisu okusile predstavničke vrste.

U 27 drugih godina dići se Koraljkom Hlede, Monikom Kovač, Mirnom Deak i Kristinom Lelas, a ponosan je da i u 2005. ima djevojke igračice u reprezentaciji Hrvatske (Marinu Mazić, Gordanu Bedalov, Jasenku Marohnić, Deu Klein Šumanovac i Anđu Radoš Jelavić).

Marijan Pasarić, čovjek koji je prvi u Zagrebu uveo košarku u programe osnovnih škola dobitnik je nagrade ‘Matija Ljubek” 2012. godine koju dodjeljuje HOO za životno djelo.