Dva desetljeća Dugoselske košarke..

Košarka u Dugom Selu ima puno dužu tradiciju od vremena samog osnutka kluba. O povijesti kluba i zanimljivim činjenicama više nas je upoznao Ivan Vranić, dopredsjednik, trener i igrač seniorske momčadi koji na početku razgovora kaže:

”Počeci košarke u Dugom Selu vezani su uz školska natjecanja gdje je prof. Jozo Jurković sa generacijom 80/81, predvođeni današnjim predsjednikom kluba Vladom Pašalićem, osvaja 7. mjesto na državnom prvenstvu osnovnih škola. Sa generacijom 83/84, predvođenom igračima koji će postati glavni oslonac kluba, osvaja 3. mjesto na istom prvenstvu. Talent i volju za igranjem košarke kod mladih u Dugom Selu, uz prije spomenutog Jozu Jurkovića, prepoznao je i Stipo Velić te potom zajedno osnivaju KK Dugo Selo 2000. godine, a kojem je gosp. Velić bio prvi predsjednik. Momčad seniora počela je natjecanje u C ligi, čije su momčadi tada bile sačinjene od juniora sa izuzetkom pokojeg seniora. Iste godine ulazimo u viši rang natjecanja, tadašnju B1 ligu u kojoj se natječemo većinu svoga postojanja.”

Prva generacija Dugg Sela na čelu s trenerom Jozom Jurkovićem i Vladom Pašalićem

Sigurno da je najpoznatije košarkaško ime Dugog Sela Vlado Pašalić iza kojeg je i bogata inozemna karijera u Sloveniji, a između ostalih igrao je za mlađe kategorije Cibone s kojom je bio juniorski prvak 1998.godin,e te za Hermes Analiticu i Goricu ”Prvi trener svih generacija bio je prof. Jozo Jurković kojeg u seniorima zamjenjuje Dinko Jurković, koji kasnije preuzima i neke mlađe dobne kategorije. U seniorskom uzrastu poslije Dinka Jurkovića momčad su vodili Denis Žnidarić, Franjo Končić te sadašnji trener Ivan Vranić. Uz gore navedene trenere mlađe kategorije vodio je Matija Režek, dok ih danas vodi Vlado Pašalić. Od klupskih djelatnika treba istaknuti tajnike Ratimira Pajka i Franju Končića te posebno napomenuti Maria Djedovića, koji iako nikada nije obnašao nikakvu službenu funkciju, nezamjenjiv je član kluba.”..ističe Vranić koji je uz Pašalića izdvojio igrače koji su obilježili dva desetljeća klupskog djelovanja ”Igrači koji su zaslužni za razvoj košarke u Dugom Selu većinom proizlaze iz spomenute generacije 1983/84, predvođeni dugogodišnjim kapetanom Markom Tokićem, Stjepanom Kamenjaševićem i Hrvojem Mareljom. Od domaćih igrača treba spomenuti Krunoslava Jukića, Mišu Tokića i Ivana Vranića, kao i one koji su prvi puta zaigrali košarku upravo u našem klubu, a danas su nositelji igre seniora, Antonia Grgoševića i Mislava Ćužea”.

Seniori Dugog Sela prije prve utakmice 2000.godine

Danas Dugo Selo okuplja oko 100 članova sa svim uzrastima od U11 do seniora i veterana koji su također aktivni. Ovo je bila godina kada je klub ostvario i najveći seniorski rezultat, a to je plasman u Drugu ligu Centar ”Na to smo posebno ponosni obzirom da momčad čine domaći dečki te oni koji gravitiraju Gradu Dugom Selu’‘.

Seniorska momčad koja je igrala ove sezone u Drugoj ligi

Vranić nam je i rezimirao ovo sezonu koja će ostati upamćena i po tome što je završila barem dva mjeseca ranije ”Na ovu sezonu koja je prekinuta gledam tako što mi je užasno žao
mlađih kategorija, pogotovo juniora koji iduće godine ulaze u seniorske vode te će im jako nedostajati ova sezona odnosno veliki boj utakmica koje su izgubili. Što se tiče seniora, obzirom na našu borbu za ostanak u ligi, ispada da nam prekid odgovara, osobito zbog par nesretnih poraza čiji su ishodi mogli ići i u našu korist, kao i zbog ozljeda stožernih igrača.”

Dugoselci su aktivni i izvan dvorane, a to se posebno odnosi na već tradicionalni hakl turnir krajem ljeta ”Od aktivosti izvan dvoranske košarke, klub već četvrtu godinu zaredom
uspješno organizira i provodi turnir u uličnoj košarci 3×3, koji okuplja zaljubljenike u košarku svih dobnih skupina (U-15, U-18, seniori i veterani) na području Grada Dugog Sela, Zagrebačke županije te Grada Zagreba, sve u svrhu popularizacije košarkaške igre. Osim toga klub sudjeluje u humanitarnim aktivnostima, poput suradnje s dugoselskim Crvenim križem u akciji darivanja krvi te odjeće i obuće te prikupljanjima financijskih sredstava za potrebite.”

Ivan Vranić

Naš sugovornik ističe i pomoć grada koja je naophodna za stabilnost kluba ”Košarkaški klub Dugo Selo većinu svojih sredstava dobiva od Grada Dugog Sela, posredstvom Zajednice športskih udruga te nam omogućuju minimalne uvjete za rad, stoga im se ovim putem zahvaljujemo jer bez te pomoći ne bi ni nas bilo.”