INTERVJU: Aleksandar Petrović …

Foto: Saša Trifunovski

Pokretanje redizajnirane web stranice bio je razlog više da porazgovaramo s novim predsjednikom KSZ–a Aleksandrom Petrovićem koji se uz dužnost predsjednika Cibone prihvatio uloge prvog čovjeka ZG košarke, a na početku razgovora kazao nam je motive kandidature.

“S obzirom na brend i značenje mislim da bi Cibona uvijek trebala imati svog kandidata na mjestu predsjednika KSZ-a. Sad hoće li kandidat Cibone biti izabran to je demokratska procedura, a u Ciboni smo se odlučili da ja budem kandidat i eto na zadovoljstvo sam izabran da budem na čelu zagrebačke košarke u iduće četiri godine”, započet će razgovor novi predsjednik koji je dužnost preuzeo prije nepunih pet mjeseci i već na početku razgovora odredio smjernice u kojem će Savez djelovati u ovom mandatu.

“Moja predizborna obećanja su bila izglasavanje konačnih i kvalitetnih sportskih kriterija, zatim napraviti novi statut i pravilnike Košarkaškog saveza Zagreba, i treća stvar je bila da provedemo rebalans, i evo sada kada govorimo, mogu reći da smo u ovom kratkom vremenu već napravili prijedlog rebalansa, pogotovo što se tiče ženske košarke. Prve dvije stvari su u završnoj fazi gdje smo došli do završnih dokumenata koji su proslijeđeni klubovima i očekujem da ćemo na Skupštini najkasnije do 1. listopada izglasati sportske kriterije i pravne akte. Ti sportski kriteriji došli su od ljudi koji su se s tim bavili na dnevnoj bazi, zatim na UO i sada su kod klubova koji mogu dati svoje viđenje prijedloga. Mi se pravno moramo usuglasiti sa Sportskim savezom grada Zagreba i moram reći da sam ponosan što smo u kratkom roku došli do ovih stvari. Sportski kriteriji su jasni, javni i transparentni i ono što nas može također zadovoljiti je činjenica da se UO sastaje jednom mjesečno i da se svi odazivaju i donosimo gotovo sve odluke jednoglasno”…kazat će Petrović i dotaknuti se želje za promjenama u sustavu natjecanja prije svega u A 2 ligama kod muških i žena “Mi iz KSZ-a moramo prema HKS-u povući prijedlog o promjenama sustava natjecanja prije svega u A 2 ligi i ženskoj košarci. Svjesni smo da mora doći do promjene sustava natjecanja, pa tako jedan od prijedloga je da se umjesto pet A 2 liga igraju tri, jer je iluzorno da igra 11 klubova iz Zagreba u A 2 ligi centar. Za očekivati je da će se za godinu dana neke stvari promjeniti”, ističe Aco i dodaje “Imenovali smo kordinatoricu ženske košarke, a to je gđa Tatjana Jacović. Dvije stvari su bitne kada govorimo o ženskoj košarci. Prva je da naglasimo tko su nositelji kvalitete, a tko nositelji proizvodnje igračica da se tako naglasim. Klubovi se moraju odrediti prema svojim mogućnostima, pa tako je sigurno da Medveščak i Trešnjevka 2009 moraju biti nositelji kvalitete, a recimo ostali klubovi bi svoj rad trebali bazirati na radu s mladima što u konačnici ovisi samo o klubovima.”

Aleksandar Petrović i Mladen Veber

Foto: Saša Trifunovski

Petrović je naglasio da će Savez raditi i na edukaciji trenera, te jačanju škola košarke u Gradu na temelju tzv. “kvartovskih klubova”. “U gradu sada definitivno dominira Cedevita koja sada u školi košarke radi ono što je Cibona radila godinama. Međutim Cibona je prije nekog vremena donijela odluku da se bavi kvalitetom, a ne kvantitetom. Cedevita će se  kao financijski i rezultatski najdomljiviji klub u utrci za Euroligom morati odrediti što i kako dalje, jer taj veliki broj igrača nema prolaz prema seniorskoj momčadi, za razliku recimo od Cibone u kojoj je činjenica da ćemo u skorije vrijeme imati više od pola momčadi poniklih u našem klubu. Moj prijedlog je da djeca treniraju u svom kvartu, odnosno klubu koji pripada kvartu u kojem žive, jer je roditeljima tako najlakše i najbolje. Legitimno je da Cedevita ima veliki broj škola košarke, ali jednostavno za tim nema potrebe jer mislim da bi djeci bilo najbolje u kvartovskim klubovima, koje kroz registracijski pravilnik treba zaštiti kada mladi igrači iz ‘malog’ kluba prelaze u ‘veliki’. Klub koji uloži u razvoj mladog igrača mora biti adekvatno nagrađen i ja vjerujem da ćemo do kraja ovog mandata to i definirati.”

U ovom trenutku samo KK Zagreb će nastupiti u prvom dijelu A 1 lige iako je činjenica da bi Grad Zagreb trebao imati barem još jednog prvoligaša u prvom dijelu lige “Kada gledamo u kontekstu što Grad Zagreb predstavlja u Hrvatskoj činjenica je da uz KK Zagreb nemamo klub u prvom dijelu A 1 lige što je sigurno malo. Činjenica je opet da Hermes Analitica prošle sezone nije ušla u A 1 ligu na jednu loptu, a da je recimo Gorica koja nam je u blizi to učinila nakon odustajanja Križevaca. Treba nastaviti raditi u kontektsu da imamo barem još jednog prvoligaša, i evo opet bi izdvojio Hermes Analiticu koja će i slijedeće sezone pokušati izboriti prvu ligu. Cedevita i Cibona generiraju jako puno mladih igrača, i njima igranje u prvoj ligi jako pomaže”, ističe Petrović koji se dotaknuo i želje da mlađe kategorije imaje veći broj utakmica i drugačiji sustav natjecanja “Tu bi opet apostrofirao HKS koji mora osmisliti sustav da mlađe kategorije kroz sezonu imaju veći broj utakmica. Naši klubovi u Zagrebu imaju mali broj utakmica i tek pokoji turnir i mislim da bi liga na nivou cijele Hrvatske bila odlično rješenje. Tu je potrebno igrati i utakmice s klubovima iz regije jer bi u tom slučaju i trenerima bilo lakše s obzirom da veliki broj utakmica u našoj zagrebačkoj ligi završava s uvjerljivim pobjedama, pa treneri nemaju pravi uvid u snagu svojih igrača”, zaključit će Aco i za kraj razgovora naglasiti kako je svjestan činjenice da je njegov rad pod određenim povećalom, ali i smatra da se odmaknuo od rada u uskom interesu Cibone te kroz ovaj saziv Upravnog odbora KSZ-a želi napraviti iskorak koji će donijeti bitan boljitak ZG košarke.

Aleksandar Petrović

Foto: Saša Trifunovski