Rezo ”Kod košarkašica duže stječeš povjerenje”…

Jedan od mladih fizioterapeuta u Hrvatskoj je Domagoj Rezo s kojim smo razgovarali o zanimljivostima ovog posla i o svemu onome što je iza njega u proteklom periodu. Uz rad u KK Dubrava Furnir aktivno pomaže KK Sesvete, radio je prošle godine i u Cedeviti, nalazi se u stožeru ženske reperezntacije Hrvatske koja je sjajno otvorila kvalifikacije za Eurobasket, a bio je sudionik nezaboravnog kadetskog EP u Novom Sadu prije dvije godine kada je naša reprezentacija predvođena Prkačinom, Tišmom, Bošnjakom, Perasovićem, Paponjom i ostalima osvojila zlatnu medalju.

Svakako da posebno pamtim EP u Novom Sadu jer je to ipak bio poseban nacionalni ponos kada osvojiš prvenstvo, onda taj nezaboravni osjećaj zajedništva i povjerenja tokom svih 50 dana priprema i prvenstva, što između nas u stožeru, što između mene i igrača, jer ipak fizioterapeut treba biti spona između igrača i trenera.” ističe Domagoj koji se i sam bavio košarkom te opisao svoj dosadašnji put.

”Košarku sam zavolio još u osnovnoj školi gledajući Cibonu i igrajući s prijateljima vani na košu pa sam tako došao i do svog prvog kluba KK Dubrava u kojem sam učinio svoje prve košarkaške korake i evo sada radim kao fizioterapeut u njemu. Mlađi sam terapeut u sportskom svijetu i mnogi se čude kako sam skupio već toliko iskustva i kada sam to stigao, redovno im odgovorim sve se može kad se hoće! A s kim sam sve bio, pa početak mi je bio u KK Dubrava s kojima sam još od kad su nastupali u A2 ligi pa evo do danas kad su u Premijer ligi, odličan uspjeh u kratkom periodu i odlično iskustvo. Za vrijeme rada u Dubravi priključio sam se stručnom stožeru ženske seniorske reprezentacije za vrijeme izbornice Anđe Jelavić i njene pomoćnice Vedrane Grgin, krenuli smo s ljetnim pripremama i skorašnjim ciklusom kvalifikacija za europsko prvenstvo, koje nam je nažalost za dlaku izbjeglo. Nakon tog ciklusa Anđa se oprostila od izborničkog mjesta i nastavio sam suradnju sa Stipom Bralićem te je za sada nadasve uspješna. Godinu nakon priključujem se muškoj U16 reprezentaciji na proljetnim pripremama pod vodstvom Mladena Erjavca, koji me uveo u svijet muške reprezentativne košarke, i njegovog pomoćnika Stipe Kuliša, koji mi je ujedno bio i trener u mojim igračkim danima. Tim svojim angažmanom zaslužujem ostanak u stožeru muške U16 reprezentacije i na ljeto 2018. pod vodstvom Mile Karakaša i Stipe Kuliša te Zvonimira Galovca kao kondicijskog trenera osvajamo i EP u Novom Sadu. Nakon tog uspjeha dobivam angažman u KK Cedevita istovremeno s angažmanom u KK Dubrava, tamo sam bio odgovoran za mlađe selekcije kluba, nažalost suradnja s Cedevitom nije dugo potrajala iz svima nam znanih razloga. Ljeto nakon povijesnog uspjeha isti trenerski stožer i ja preuzeli smo vodstvo muške U18 reprezentacije. Na početku prošle sezone uz KK Dubrava priključujem se i KK Sesvete.”

Domagoj Rezo sa ženskom reprezentacijom

Kako radi istovremeno s košarkašima i košarkašicama uvijek zanimljivo je pitanje kolike su razlike ”Pa nema velikih razlika u radu što se terapeutskog dijela tiče, kod žena je možda malo teže steći povjerenje i u startu trebaš biti oprezniji s njima što govoriš i kako radiš dok se ne upoznate bolje, ali nakon toga dođe na isto. Možda košarkašice traže malo više pažnje, ali to je njima u prirodi ha ha.”

Nisu ga iznenadile pobjede košarkašica na startu kvalifikacija za Eurobasket ”Pa nisu me toliko iznenadile pobjede protiv Latvije i Njemačke jer se kvalitetno radilo i na novi način i bilo je obećavajuće da ćemo izvući pozitivne rezultate, pogotovo nakon pobjede u Rigi.”

U Dubravi je odradio cijeli tijek sezone do prekida i nije imao većih ozljeda igrača ”Ozljede su sastavni dio sporta i ako se pravovremeno reagira i preveniraju neke ozljede, njihove posljedice, ako dođe do ozljede, su manje i brži je oporavak. Imao sam sreću da sam imao odličnu suradnju s trenerom Darkom Krunićem u klubu, koja se kasnije nastavila i kod Vladimira Krstića tako da nije bilo teško razviti strategiju oporavka od ozljeda i preveniranja istih”

Rezo s KK Dubrava Furnir

Kao Sesvećanin ove sezone bio je na ispomoći klubu koji je debitirao u Prvoj ligi ”Sesvećanin sam i dosta su mi zanimljive njihove domaće utakmice pogotovo zbog njihove navijačke skupine koja daje poseban naboj i žar u samu utakmicu. Ove sezone sam im se priključio u klubu tako da sam i na terenu s klupe osjetio taj njihov žar borbe i želje za pobjedom”

Iako je vrijeme samoizolacije igračima i igračicama je neophodan rad  ”Naravno da je važno vježbati sada u samoizolaciji i teško je naglasiti njihovu važnost, poglavito zbog očuvanja tjelesne težine, mišićne mase i tonusa. 

Ovoga ljeta otkazana su sva natjecanja mlađih dobnih kategorija pa i SP U19 na kojem je značajnu ulogu trebala igrati naša reprezentacija ” Nažalost neće biti priprema niti nastupa ijedne reprezentativne selekcije ovo ljeto, kako ste i rekli, a provodit ću ga radno u poliklinici i možda konačno nakon nekoliko godina otići malo na more tokom ljeta ako situacija dozvoli.”

Za kraj smo Domagoja pitali kakav će biti povratak na parket nakon ove pauze uz jednu njegovu poruku ”Pa biti će im relativno težak povratak, ali sreća je da je sezona zaključena tako da neće biti direktnog povratka na parket. Bitno je nakon svega ovoga razraditi dobar plan ljetnih priprema za narednu sezonu i paziti na sve moguće ozljede, kako smo i do sada radili, tim načinom će povratak na terene biti bezbolniji i jednostavniji. Za kraj bi zaključio da u cijeloj ovoj situaciji treba ostati pozitivan u psihološkom smislu, paziti na svoje zdravlje i drugih isto tako, samo tako ćemo se prije vratiti na parkete i uživati u sportu koji svi volimo. Poručio bi svim igračima da treniraju kod kuće koliko god mogu kako bi što spremniji bili za nastavak treninga na parketu i da razmišljaju o sljedećoj sezoni punoj novih prilika i dokazivanja.”

 

 

 

Košarkaški kamp Novalja