Cedevita Junior u četvrtak u ždrijebu FEC-a…

foto: KK Cedevita Junior

FIBA je objavila popis klubova koji će se natjecati u regularnoj sezoni 2022./23. FIBA ​​Europe kupa (FEC), kao i onih klubova koji će sudjelovati u kvalifikacijama za FEC. Što se hrvatskih klubova tiče, u ovo se europsko natjecanje prijavila Cedevita Junior koja će u pohod na Europe kup morati iz kvalifikacija, uz potporu Hrvatskog košarkaškog saveza.

Za ovosezonsko natjecanje prijavljena su ukupno 32 kluba, objavila je FIBA ​​Europe, navodeći kako najbolje plasirana momčad iz svakog od 10 najboljih nacionalnih saveza na ljestvici klupskih natjecanja dobiva izravan nastup u regularnoj sezoni. 10 klubova s ​​izravnim plasmanom u regularnu sezonu su (abecednim redom po državama):

Kangoeroes Basket Mechelen (BEL)
KK Balkan (BUG)
HAKRO Merlins Crailsheim (NJE)
Hapoel Galil Elion (IZR)
New Basket Brindisi (ITA)
Donar Groningen (NIZ)
Anwil Wloclawek (POL)
FC Porto (POR)
CSM Oradea (RUM)
Gaziantep Basketbol (TUR)

U međuvremenu, 19 klubova koji će sudjelovati u kvalifikacijama za Basketball Champions League odlučilo je sudjelovati u FIBA ​​Europe kupu u slučaju da ne dođu do regularne sezone BCL-a. No, najviše 18 tih klubova može se eventualno pridružiti FIBA ​​Europe Cupu i oni bi bili izravno plasirani u regularnu sezonu natjecanja.

Stoga, kako bi odredili klubove koji će zauzeti preostala mjesta u regularnoj sezoni FIBA ​​Europe će organizirati četiri kvalifikacijska turnira, između 27. i 30. rujna.

22 kluba koji će se natjecati na četiri kvalifikacijska turnira bit će podijeljeni u šest jakosnih skupina za ždrijeb, na temelju rezultata klubova u FIBA ​​Europe Cupu tijekom prethodne tri sezone.

10 klubova nositelja će ući u turnire izravno u polufinalnoj fazi, a to su četiri momčadi u prvoj skupini, četiri momčadi u drugoj skupini i dvije momčadi koje će biti izvučene treće jakosne skupine.

Skupina 1 (nositelji):
ZZ Leiden (NIZ)
Sporting CP (POR)
Kapfenberg Bulls (AUS)
Rilski Sportist (BUG)

Skupina 2 (nositelji):
Telenet Giants Antwerpen (BEL)
Kataja Basket (FIN)
Sigal Priština (KOS)
Besiktas JK (TUR)

Skupina 3 (dva nositelja):
Hapoel Haifa (IZR)
Cholet Basket (FRA)
BC Kalev/Cramo (EST)
Petrolina AEK (CIP)

Skupina 4 (bez nositelja):
SCMU Craiova (RUM)
Czarni Slupsk (POL)
BG Gottingen (NJE)
Aris BSA (GRČ)

Skupina 5 (bez nositelja):
BC CBET Jonava (LIT)
BC Wolves (LIT)
KK Trepča (KOS)
Jamtlandska košarica (ŠVE)

Skupina 6 (bez nositelja):
KK Cedevita Junior (HRV)
Thor Thorlakshofn (IZR)

U turnirima A i B klubovi iz skupine 3 izvlačit će se protiv momčadi iz skupine 6, a klubovi iz skupine 4 protiv momčadi iz skupine 5 dok se ne završe sva četvrtfinala. Na turnirima C i D, dva nositelja iz grupe 3 bit će izvučeni izravno u polufinale. Pobjednici polufinala će se rasporediti u četiri finalna para i te četiri momčadi koje pobijede u finalu pridružit će se regularnoj sezoni FIBA ​​Europe kupa.

Dodatna mjesta u regularnoj sezoni FIBA ​​Europe kupa koja bi se mogla otvoriti nakon završetka BCL kvalifikacijskih turnira zauzet će poražene momčadi u finalima kvalifikacijskih turnira, prema kriterijima u Službenim košarkaškim pravilima.

Ždrijeb će se održati u Münchenu u četvrtak, 14. srpnja.