Vučići grizu već 24.godine…

Cibonina škola košarke Vučići po mnogo čemu je obilježila više od dva desetljeća djelovanja u Zagrebu, a i mnogo šire. Veliki broj dječaka i trenera prošao je kroz ovu školu koja se može po mnogo čemu poistovjetiti sa najboljim školama košarke u Europi. Direktor škole Šime Kumanović upoznao nas je s mnogim uspjesima škole, te segmentima na kojima počiva ovakav način razvijanja ljubavi prema košarci.

”U kolovozu 1996. godine započeli su razgovori s košarkaškim klubom Cibona oko formiranja klupske škole košarke a već nepunih mjesec dana poslije, 09. rujna nakon kratke kampanje, započeo je projekt pod nazivom Cibonina škola košarke Vučići. Koncept škole se razvijao dugi niz godina. Još osamdesetih godina promišljao sam o novom konceptu poučavanja košarke u koje bi bila uključena sva zainteresirana djeca a ne samo odabrana. Već u prvoj godini mog trenerskog djelovanja 1988., vodeći kadetsku ekipu košarkaškog kluba Industromontaža (Monting, Montmontaža, Zrinjevac ..), uočio sam kako se na treninge te selekcije gotovo na svakom treningu žele priključiti novi članovi. Kako u većini slučajeva to nije bilo moguće, ta djeca se nisu mogla priključiti skupini. Tada su postojale školske sekcije košarke koje su obično vodili učitelji Tjelesne i zdravstvene kulture kao izvannastavnu aktivnost pri školi. Djeca su trenirala do dva puta tjedno ali nisu imala mogućnost igranja košarkaških utakmica, što je vrlo važno u procesu poučavanja. Utakmice školskog prvenstva bi obično igrali oni bolji učenici koji su trenirali po košarkaškim klubovima pa djeca niže razine znanja i sposobnosti nisu mogli sudjelovati u tim natjecanjima. Takva praksa se održala do današnjih dana. Ta zamisao je zahtijevala određena financijska ulaganja a kako su ona izostala, već nakon nešto više od godinu dana, odlučili smo izdvojiti projekt škole košarke iz pravnog sustava KK Cibona te smo osnovali posebnu pravnu osobu, odnosno novu udrugu a na prijedlog Bože Miličevića, tada direktora KK Cibona, pravno smo preuzeli KK Franck, koji je pod tim nazivom i nazivom KK Dona, nekoliko godina djelovao kao vrlo uspješan projekt razvojne ekipe KK Cibona (generacija 1974-1976., Mulaomerović, Rimac, Skelin, Giriček, Zemljić …) a koji u to vrijeme nije bio aktivan. Tako je 15.04.1998. godine Košarkaški klub Vučići – Cibonina škola košarke, upisan u Registar udruga Republike Hrvatske i nastavio dalje ugovorno surađivati s KK Cibona a ta suradnja traje do današnjih dana na način da svi najnadareniji košarkaši mlađih dobnih uzrasta nastavljaju sportsko usavršavanje u tom klubu nakon navršene trinaeste godine starosti a ponekad i ranije ali bez ikakve financijske podrške Cibone. Već u prvoj godini djelovanja, Vučići su uspjeli vlastitim sredstvima bez financijske potpore KK Cibona, organizirati poduku košarke u 15 sportskih dvorana zagrebačkih osnovnih škola te animirati više od 500 učenica i učenika od prvog do osmog razreda. Već u drugoj sezoni postojanja zbog naših postignuća i većeg broja osnovnih škola koje nisu imale organiziranu poduku škole košarke, broj lokacija na kojima su se izvodili treninzi se popeo na 42 osnovne škole u gradu Zagrebu te smo tada s više od 1500 polaznika, postali rekorderi po broju članova u ovom dijelu Europe”.…ističe Kumanović način na koji je s djelovanjem krenula škola košarke.

Igor Hardi, Šime Kumanović i Roko Ukić s Vučićima

Prve korake u Vučićima napravili Šakić, Zubac, Arapović, Slavica, Nikić, Bašić, Krstanović...
”Grad Zagreb je dao dosta dobrih košarkaša ali je ipak teško pronaći više od pet vrhunskih košarkaša koji su proizvod zagrebačkih košarkaških klubova. Nikola Plečaš sigurno pripada toj skupini pa Mihovil Nakić, Gordan Giriček, Krunoslav Simon i Slaven Rimac a onda treba dobro razmisliti i sjetiti se još nekoga. Dakle, nije tako lako stvarati vrhunske košarkaše u Zagrebu ali je ipak moguće, pogotovo što se sastav stanovništva bitno promijenio u posljednjih 30-ak godina pa ima puno stanovnika iz područja Dalmacije te Bosne i Hercegovine za koje je znanstveno potvrđeno da spadaju među područja na kojima se rađaju najviše osobe na svijetu s doslovce kamenim genima. Iz toga razloga su NBA scouti posebno zainteresirani za naše košarkaše te ih imaju pod stalnim nadzorom U protekle 24 godine postojanja Vučića u svakoj od generacija bilo je uvijek barem nekoliko izvanredno nadarenih pojedinaca a neki od njih su već postigli visoke sportske domete. Prvi košarkaški reprezentativac koji je prve korake napravio u Vučićima je Željko Šakić. Nakon Šakića, pojavio se Stipe Krstanović koji danas paralelno studira i igra košarku u našoj najkvalitetnijoj ligi. Izvrsni strijelac Domagoj Bašić, danas je član Premijer ligaša KK Šibenka. Marko Arapović je još jedan hrvatski reprezentativac koji je nekoliko prvih godina karijere također učio osnove u Vučićima. U istoj generaciji prve korake u Vučićima napravio je i Antonio Vranković, do prošle godine član američkog sveučilišta DUKE velikog trenera Mikea Krzyzewskog. Nakon njega Ivica Zubac koji je stigao iz Mostara već s nekih 12 godina. Nik Slavica je također počeo u Vučićima s nekih 10 godina, a iz te zlatne generacije Hrvatske košarke, vrijedi istaknuti bivšeg reprezentativca Hrvatske u mlađim selekcijama, Tonija Kumanovića koji danas završava studij u Americi i igra sveučilišnu košarku. Ivan Zebić, Emir Šabić i Fran Vujić su također bili reprezentativci mlađih reprezentativnih selekcija Hrvatske a danas igraju Prvu i Premijer Hrvatsku ligu. Iz generacije rođenih 1999., Krešimir Nikić je također bio reprezentativac svih mlađe dobnih reprezentacija Hrvatske a danas je član Albe iz Berlina a Fran Jacović je član prvoligaša Alkar iz Sinja. Bivši član Vučića je i reprezentativac mlađih reprezentacija Hrvatske Oton Janković koji je već nekoliko sezona na usavršavanju i školovanju u USA a od najmlađih reprezentativaca potrebno je spomenuti aktualnog juniorskog reprezentativca Filipa Paponju koji kao junior odrađuje prvu godinu u Ciboni a iz iste generacije dolazi i Leo Menalo koji se usavršava u Rimskoj košarkaškoj akademiji Stella Azzurra. Od najmlađih treba svakako spomenuti reprezentativce šesnaestogodišnjake Luku Kumanovića, člana KK Cedevita Junior te Timura Šabića koji se usavršava i školuje u USA kao i Marka Vučića, člana kadetske ekipe KK Cibona.”

Željko Šakić u sredini

Pobjednici Bož.kupa u Dubravi (Slavica, Zubac, Kumanović..)

Trenerske karijere započeli Gjergja, Krajnović, Orešković, Dulibić, Perica, Mašina....
”Paralelno sa razvojem mladih košarkaša od početka imamo zamisao razvijati i mlade trenere. Od početka je u klubu bilo više od 250 trenera. Zanimljivo je da među najuspješnijim trenerima koji su početak trenerske karijere učinili u Vučićima, najviše njih je iz košarkaškog Zadra. Trener kojem su Vučići bili prvi klub je danas vrlo uspješni zadarski trener, profesor Dario Gjergja koji djeluje u Belgiji a bio je i asistent treneru Velimiru Perasoviću u reprezentaciji Hrvatske. Profesor Krunoslav Krajnović također već ima nekoliko zapaženih uspjeha u vođenju seniorskih ekipa u Slovačkoj a profesor Dražen Orešković, danas instruktor u HKS- u i dugogodišnji asistent u reprezentaciji Hrvatske i KK Cedevita, je također stjecao prva iskustva u Vučićima. Josef Dulibić je bio najduže u Vučićima te je dugi niz godina bio asistent trenera u mlađe dobnim selekcijama Hrvatske reprezentacije a danas je trener u Berlinskoj Albi. Magistar nauka Tonći Mašina iz Zadra je još jedan vrlo ambiciozan i studiozan trener koji je potekao u Vučićima. Vodio je ekipe najvišeg ranga u Hrvatskoj i u Sloveniji a danas je profesor na Medicinskom fakultetu te individualni trener košarke i stručnjak u rehabilitaciji i kondicijskoj pripremi. Još su tri zadarska trenera nekoliko prvih godina svoje karijere provela u Vučićima. Profesor Damir Kršić danas radi kao profesor u srednjoj školi i trener mlađih uzrasta a braća Šime i Rajko Vidaković su na svojim radnim zadacima u ŽKK Trešnjevka i KK Zadar. Profesor Luko Bijelić iz Dubrovnika svoje prvo iskustvo imao je također u školi košarke Vučići, danas je profesor u jednoj srednjoj dubrovačkoj školi i trener u KK Dubrovnik. Vrijedi istaknuti i prof. dr.sc. Antu Pericu iz Splita koji je danas instruktor Košarkaškog saveza Austrije a u počecima karijere je vodio najmlađe nadarene Vučiće. Sada su već stasali novi mladi treneri koji su učili abecedu košarke u Vučićima kao polaznici škole košarke. Među njima su Edi Rački, Mislav Kokotović, braća Antonio i Marinero Karamarko, svi iz klase magistra Tonćija Mašine pa Hrvoje Božić, Ivan Vukoja, te Lovro Laurenčić i Marko Perko koji danas djeluju u sustavu škole košarke Vučići.”

Svoj rad Vučići baziraju na djeci do 13.godina  ”Vučići su se specijalizirali za rad s mlađim dobnim uzrastima pa su svi postignuti rezultati ostvareni u kategorijama do 13 godina. Mladi košarkaši klupskih nadarenih selekcija košarkaškog kluba Vučići dugi niz godina ostvaruju zapažene rezultate na službenim i prijateljskim natjecanjima mlađih dobnih uzrasta u zemlji i inozemstvu. Redovito su među četiri rezultatski najuspješnija kluba u gradu Zagrebu u ligama sportskih škola a najveći uspjesi su osvajanja prvih mjesta na službenim prvenstvima Košarkaškog saveza Zagreba i Hrvatskog košarkaškog saveza u kategorijama dječaka do 13 godina. Najuspješnije generacije Vučića bile su generacije košarkaša rođenih 1996., 1997. i 1998. godine a gotovo u svakoj od generacija bilo je po nekoliko izvanredno nadarenih košarkaša koji su nakon navršene 12.–e ili 13.–e godine, nastavljali sportsko usavršavanje u klupskim selekcijama košarkaškog kluba Cibona s kojim imamo ugovornu suradnju a oni koji u tome ne bi uspjeli nastavljaju sportsko usavršavanje u košarkaškom klubu Zrinjevac 1937 s kojim također surađujemo te u niz drugih zagrebačkih klubova koje sami odaberu. Ipak, temeljne vrijednosti košarkaškog kluba Vučići su sportska kultura, znanje, naporan rad, tolerancija različitosti, poštenje, poniznost, skromnost, uvažavanje i poštovanje. Vjerujemo da smo velikoj većini djece pomogli u odrastanju u ovoj strukturiranoj sportskoj aktivnosti unutar košarkaškog kluba jer je znanstveno dokazano kako bavljenje sportom uistinu doprinosi boljem akademskom uspjehu kod djece a dugoročno i redovitom tjelesnom vježbanju.”

Marko Arapović (30) u dresu Vučića s trenerom Josefom Dulibićem

U svom programu Vučići imaju nekoliko aktivnosti, a jedna od njih je ALL Star utakmica po uzoru na NBA ALL STAR susret ”Prvi je održan 1998. godine u Košarkaškom centru Dražena Petrovića u kojoj su sudjelovali najnadareniji mladi košarkaši do 12 godina uz nazočnost svih polaznika i polaznica škole košarke Vučići, roditelja, bliže rodbine i prijatelja, pred više od 4 tisuće posjetitelja. Nakon prvog izdanja, All Star Vučići se nastavio održavati i u sljedećim godinama a uz obveznu revijalnu utakmicu nadarenih košarkaša u zabavnom programu sudjelovale su mnoge najistaknutije glazbene skupine, pjevači i pjevačice, plesne skupine (navijačice, break dance, hip-hop, beat boxeri), mađioničari, žongleri, maskote a organizirane su nagradne igre za posjetitelje, natjecanje u zakucavanju, šutiranju i drugim elementima košarkaške igre, dok su program u dvorani vodili poznati televizijski voditelji a kao gosti su sudjelovali i vrhunski košarkaši i sportaši.’‘…dodaje Kumanović naglasivši još jedan događaj koji ima značajno mjesto u djelovanju škole košarke ”Nama jedno od dražih programa je obilježavanje rođenja Dražena Petrovića. Kako je Draženovo košarkaško umijeće i sportski duh, motiv mnogim dječacima i djevojčicama da počnu igrati košarku, cijelo je događanje osmišljeno kroz program revijalnih košarkaških utakmica momčadi između mlađih dobnih uzrasta iz košarkaških klubova i škola košarke iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i drugih zemalja. Uz to se na nekoliko video zidova, vidljivim svim posjetiteljima u Košarkaškom centru Dražena Petrovića, prikazuju Draženove najbolje igre i dokumentarni filmovi posvećeni najboljem europskom košarkašu svih vremena. U događanju sudjeluju svi polaznici škole košarke Vučići, njihovi roditelji, rodbina i prijatelji te štovatelji Draženova imena i djela. Kako nam je Dražen i dalje vođa u ideji da kroz košarku i sport razvijamo upornost, prijateljstvo i optimizam, smatramo da je prava osoba kojoj treba igrom i uloženim trudom iskazivati divljenje i slijediti njegovu karakternu i igračku veličinu. Organizacijom niza godišnjih programa, napravili smo veliki posao u smislu vidljivosti i širenju košarkaške igre i drugih sportova među najmlađima.”

Detalj s prve ALL Star utakmice

Sjećanje na Dražena Petrovića 2003

U prvih desetak godina djelovanja, od 1996. do 2011. godine, škola košarke Vučići bila je najbrojnija škola košarke u ovom dijelu Europe. U najboljim godinama, škola je imala preko četiri tisuće polaznika, uključujući polaznike iz franšiza. ”Bilo je za očekivati da će nakon uspjeha Vučića mnogi dobiti želju da sami pokrenu slične programe po uzoru na naš model, koji se sastojao od temeljne djelatnosti poučavanja djece i niza drugih zanimljivih aktivnosti za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i očuvanje zdravlja. Svim polaznicima smo željeli pružiti kvalitetnu podršku u sportskom okruženju neovisno o razini znanja i sposobnosti, socijalno ekonomskom statusu, spolu i drugim različitostima te ih pripremiti za bolju kontrolu u stresnim situacijama, bolje suočavanje s neuspjehom i pomoći im pri razvoju odgovornosti pri izvršavanju svakodnevnih obveza i time povećali vjerojatnost opstanka djece u košarci ili sportu u kasnijoj dobi.”

Već u ljeto 1997. godine, Vučići su pokrenuli ljetni košarkaški kamp u odmaralištu Veli Joža u Savudriji kod Umaga koji je tada bio jedini košarkaški kamp u Hrvatskoj u kojem su sva zainteresirana djeca iz zemlje i inozemstva mogla boraviti u kampu dva uzbudljiva tjedna prepuna košarke, igre i zabave. U drugoj godini djelovanja, počeli su i s održavanjem košarkaških turnira pod nazivom Dani Vučića, kasnije McDrive Open, Nova igra, Beeball i u zadnje vrijeme pod nazivom Basketball Tour of Friends (BTF) na kojima su sudjelovali i sudjeluju košarkaški klubovi i škole košarke, njihovi prijatelji iz zemlje i inozemstva.

Za ovo ljeto planiran je i tradicionalni Ljetni kamp ”Dizajniran je za početnike, srednje i napredne košarkašice i košarkaše dobnog uzrasta od 6 do 16 godina. Ove sezone bi se trebao realizirati 24. izdanje na lokaciji atraktivnog apartmanskog naselja s tri i četiri zvjezdice, Zaton Holiday Resort, uz obalu Jadranskog mora u neposrednoj blizini grada Zadra od 28. lipnja do 10. srpnja 2020. u dvije smjene po 7 dana. Sve polaznike očekuje više od 4 sata košarke dnevno, treninzi, natjecanje, utakmice, video analize, radionice, dnevni nagradni izazovi, nagrade, pokloni, medalje i niz izazovnih aktivnosti u kojima su najatraktivnija večernja zabava s prijateljima u amfiteatru uz disco program, plesne i tematske večeri, karaoke, animacijske i show programe, kino na otvorenom, pa večer turnira u video igricama, gledanje filmova na video zidu pa dnevne igre u moru, na plaži i uživanja u velikom aqua parku s vodenim toboganima i drugim atrakcijama, gdje se svatko može pridružiti bezbrižnom veselju u živahnom i opuštenom ljetnom ambijentu resorta.”..zaključio je ovaj razgovor direktor škole košarke Vučići Šime Kumanović.

Košarkaški kamp Novalja