Kovačev ”Dinamo nam donosi širu bazu”…

Jedan od trenera koji već gotovo dva desetljeća svoje trenersko znanje prenosi mladim košarkašima u Zagrebu je Robert Kovačev. Rođen u Koprivnici, a odrastao u Đurđevcu ljubav prema košarci razvijao je igrajući za domaću Mladost čiji je aktivni igrač bio do početka studiranja u Zagrebu. Jedan je od rijetkih trenera koji se kroz studiranje na KIF-u nije ozbiljnije bavio trenerskim poslom, a tek po završetku studija je krenula njegova karijera na klupi vezana za Zrinjevac, Cedevitu, Zagreb i sada Dinamo Zagreb (bivši Rudeš) gdje je posljednje tri sezone.

”Znao sam nakon igračke karijere preko ljeta raditi s djecom nešto u Đurđevcu, ali praktički dok nisam završio fakultet nisam ozbiljnije ulazio u trenerske vode. Prvi puta je to bilo 2001.godine kada sam stigao u Zrinjevac i bio svojevrsni pomoćni trener Braslavu Turiću u selekciji mlađih kadeta. Nakon tih prvih nekoliko mjeseci ostao sam s Turićem uz kadetsku selekciju 1986/87 godište i samostalno počeo voditi drugu kadetsku momčad.”..ističe Kovačev na početku razgovora prisjećajući se da je treću godinu rada u Zrinjevcu u ruke dobio selekciju mlađih kadeta 1989.godište u kojoj su između ostalih bili Filip Krušlin i Filip Torić.

”Ubrzo su oni krenuli prema Ciboni, a mene je zapalo slaganje U12 selekcije 1993/94 godište u kojoj su prve korake između ostalih napravili Filip Bundović i Dominik Herendić. Tada sam uz Turića veliku pomoć imao u pokojnom treneru Silviju Jenkaču s kojim sam prešao u Cedevitu koja je tada slagala selekcije i praktički svi igrači iz Zrinjevca postali su novi članovi Cedevite”

Sa selekcijom 1994.godište u Zrinjevcu

Nakon pet godina rada u Zrinjevcu gdje pamti osvojeno drugo mjesto s mlađim kadetima 2001.godine svoj trenerski put je nastavio u Cedeviti gdje je bio punih šest godina ” Prelaskom u Cedevitu nastavio sam raditi sa selekcijom mlađih kadeta i praktički sve te godine bio sam ili glavni ili pomoćni trener mlađih kadeta, te trener selekcije U12.”

Nekoliko puta je s Vitaminima osvajao četvrta mjesta, ali stručni rad i organizacija kluba bili su na puno većem nivou nego u Zrinjevcu ”Ujutro smo individualno radili u tadašnjoj dvorani Katrana, a navečer smo bili u dvorani na Martinovki. Prve godine smo stigli Jenkač i ja, bio je još Srećko Medvedec i Marin Mindoljević. Uz Jenkača i Turića izdvojio bi i Medvedeca kao mentora od kojeg sam definitivno najviše naučio o trenerskom poslu.

Nakon Cedevite svoj trenerski put je nastavio kroz selekcije škole košarke u KK Zagreb, a za vrijeme petogodišnjeg rada osvojio je i tru medalje na prvenstvima Hrvatske ”Poziv je stigao od Krešimira Bilića i moram reći da su te godine u Zagrebu na mene ostavile veliki trag, odnosno način na koji smo radili. Uvjeti za rad, atmosfera i sve drugo je bilo na visokom nivou. Preuzeo sam U12 selekciju 2002.godište, a kasnije po odlasku Matije Brkljačića i selekciju 2001.godište. Generacija 2002.godište je osvojila drugo mjesto na U12 PH, a kasnije sam vodio selekcije 2003 i 2004 koje su dvije godine zaredom bile U12 prvaci Hrvatske.

U12 prvak sa Zagrebom 2015

U12 prvak sa Zagrebom 2016

Već tri sezone je u Rudešu, odnosno po novome KK Dinamo Zagreb ”Klub raste iz godine u godinu i uvjeti rada su puno bolji nego što je bilo prije. Praktički imamo vlastitu malu dvoranu s teretanom koja je veliki plus za rad s mladim polaznicima škole košarke. Mislim da će nam i promjena imena kluba donijeti puno dobroga, a prije svega mislim da će klub proširiti svoju bazu djelovanja i da će naš rad biti puno širi nego danas kada smo vezani za dvije ili tri osnovne škole. Očekujemo dolazak većeg broja djece u klub koji nije više zaštitnik samo jednog kvarta u Zagrebu, već da će to biti i puno šire. Sličan primjer bio je i u Novom Zagrebu, kada je klub iz imena Novi Zagreb preimenovan u Zagreb”…dodaje Kovačev koji i u Dinamu skrbi u školi košarke za djecu do 12.godina. Od dosadašnjih rezultata svakako treba izdvojiti prošlu sezonu 2018/19 kada je sa selekcijom U12 osvojio treće mjesto u prvenstvu Zagreba.

Od poznatijih igrača koje je trenirao u dosadašnjoj karijeri uz spomenute Krušlina, Torića, Bundovića i Herendića izdvojit ćemo Nikolu Urlija, Karla Mikšića, Antu Žužula, Juru Rezu, Vladana Lazića, Mateja Bošnjaka, Filipa Radulovića i Emila Savića.

Pitali smo ga za kraj ima li većih trenerskim ambicija misleći na vođenje seniorske momčadi ”U ovom trenutku nemam takvih ambicija jer jednostavno rad s djecom me ispunjava. Veliki broj trenera koji su profesori u školi kao i ja svoju ljubav prema košarci najbolje možemo pokazivati na ovaj način jer jednostavno znamo kako je teško ploviti kroz seniorske vode gdje uz svoj rad nikada nisi siguran hoćeš li dočekati idući dan kao trener.”

 

 

 

 

 

Košarkaški kamp Novalja