KK Fortuna ”Stabilan klub bogate sportske tradicije Zaprešića”..

Popuštanjem mjera košarka se vraća i u Zaprešić gdje već gotovo četvrt stoljeća djeluje klub KK Fortuna, sadašnji član Druge muške lige koji je nedovšenu sezonu završio na diobi petog mjesta sa sedam pobjeda i devet poraza. Ono što je obilježilo sezonu Zaprešićana je činjenica da su prvi dio sezone zbog renoviranja parketa SD Zaprešić igrali kao gosti, dok su u drugom dijelu bili domaćini. Tajnik kluba Neven Mikec ukratko nam je na početku razgovora predstavio povijest kluba

”Počeci košarke u Zaprešiću i okolici sežu u rane 80-te godine prošlog stoljeća. Naš košarkaški klub osnovan je 1983. godine pod nazivom KK „Jugokeramika“ po poznatoj tvornici keramike i glavnom sponzoru svih sportskih kolektiva u gradu. Pod tim imenom djelujemo do 90-tih godina prošlog stoljeća kada sponzor prestaje postojati. Tad dobivamo ime Košarkaški klub „Fortuna“ Zaprešić pod kojim i danas djelujemo. Od tada klub je registriran i ustrojen kao neprofitna udruga građana udruženih s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja košarke u Gradu Zaprešiću te u Zagrebačkoj županiji.”..ističe Mikec osvrnuvši se na rezultate klupskih selekcija u protekloj sezoni

”Seniorska ekipa ovu je sezonu nastupala u Drugoj muškoj ligi skupine Centar kao povratnik u istu nakon dužeg razdoblja igranja Treće muške (bivše B) lige. Liga je prekinuta dva kola prije kraja i bez obzira na te dvije zadnje utakmice zadovoljni smo njenim ishodom. Seniori su ostvarili plasman u sredini natjecateljske ljestvice što smo na početku sezone i priželjkivali. Žao nam je što druge ekipe mlađih dobnih kategorija našeg kluba nisu do kraja odigrali sve svoje utakmice jer ih nastupi na utakmicama za svoj klub vesele te im daju želju i volju za nastavak treniranja. Zatvaranjem škola nismo mogli dovršiti i planirane trenažne procese, ali svi smo se morali baviti važnijim stvarima od košarke tako da je sport pao u drugi plan.”

Na čelu trenerske struke kluba je Marijan Štivojević, prof. kineziologije, sportski direktor  i stručni voditelj svih sportskih programa. Seniorsku momčad trenira Marko Plavec, a treneri mlađih kategorija su Jurica Hegeduš i Karlo Dilber.

Jedna od tradicionalnih klupskih aktivnosti zasigurno je Memorijalni turnir ”Goran Bukvić’”Već tradicionalno kroz zadnjih 15-ak godina održava se košarkaški turnir u znak sjećanja na našeg bivšeg i tragično preminulog igrača Gorana Bukvića. U organizaciju i provedbu uključeni su Grad Zaprešić, Turistička zajednica grada Zaprešića, Zajednica športskih udruga grada Zaprešić, Zagrebačka županija i sama obitelj Bukvić. Turnir se u početku održavao na kraju natjecateljske sezone dok zadnjih nekoliko godina turnir organiziramo krajem rujna što smatramo boljim jer služi kao provjera uoči nove sezone. Uz KK „Fortuna“, kao organizatora turnira, sudjeluju još 3 ekipe, uglavnom iz grada Zagreba i zagrebačke županije.”

Fortuna danas broji 130 članova ”Izravni korisnici naših programa su dječaci s područja našeg grada i bliže okolice. Oni su obuhvaćeni košarkaškim programima prema svojoj dobi i u okvirima svojih dobnih i natjecateljskih kategorija. Svaka dobna i natjecateljska kategorija stručno je vođena od strane naših licenciranih trenera koji provode organizirane treninge tijekom natjecateljske sezone koja u pravilu traje tijekom nastavne godine. Treninzi se održavaju u dvoranama na području našeg grada tako da je svim korisnicima naših programa lako pristupiti trenažnom procesu. Osnovni programi i aktivnosti kroz cijelo vrijeme postojanja kluba vezani su uz rad s mladima, promociju sporta i košarke u našem gradu i okolici te prezentaciju Zaprešića kroz muška košarkaška natjecanja u regiji. Godine postojanja i opstanak unatoč promjenama u financiranju i funkcioniranju govore da je KK „Fortuna“ stabilan košarkaški klub, „zdravi“ kolektiv sa vizijom i misijom koji svojim djelovanjem doprinosi zaprešićkom sportu kao cjelini. Naše djelovanje u promociji košarke te poticanje uključivanja u sport i sportsku rekreaciju što većeg broja građana, osobito djece i mladeži, uz provođenje sportskih natjecanja, poklapa se s definicijom Grada Zaprešića kao grada bogate sportske tradicije i njegovih javnih potreba u sportu. Naši programi provode se kontinuirano i jednim dijelom ovise o financijskoj i institucionalnoj podršci provoditelja javnih politika u Gradu Zaprešiću i Zagrebačkoj županiji. Vlastitim sredstvima i prihodima od članarina u znatnoj mjeri samofinanciramo dijelove programa i aktivnosti kluba te na taj način, uz strogu kontrolu svih rashoda, osiguravamo njihovu financijsku održivost. Tome doprinose i osnovni postulati našeg djelovanja, a time i garancija održivosti svih aktivnosti iz programa”..završio je Mikec.