Ivanić debitirao u Dupcu, izbjeglički kamp zaustavio povijest…

Jedan od klubova koji gravitiraju Zagrebu je svakako KK Ivanić. U svojoj gotovo pola stoljeća bogatoj povijesti bilo je uspona i padova, ali klub je uspijevao preživjeti najgore trenutke iako je za vrijeme Domovinskog rata gotovo utihnuo. Predsjednik kluba Igor Mužina opisao nam je ukratko bogatu povijest kluba ”Košarkaški klub Ivanić osnovan je 7.siječnja 1973. od strane grupe mladih gradskih entuzijasta nakon početnih okupljanja u jesen 1972. Zajedničkim radnim akcijama uredili su asfaltirano igralište kod osnovne škole u centru grada i krenuli s treninzima, haklovima i međusobnim utakmicama, najčešće između Ivanića i Kloštra Ivanića kao “kvartovskih” rivala. Prva organizirana utamica odigrana je u sklopu otvorenja prve sportske dvorane u gradu 2.veljače 1974. ponovno između Kloštra i Ivanića, a prva službena utakmica bila je 25. svibnja 1974. na gostovanju kod Dubca u Zagrebu u sklopu Prvenstva zagrebačke zone. Domaćini su pobijedili rezultatom 69:47. Sedamdesetih i osamdesetih godina klub je polako napredovao u okviru zagrebačke zone promovirajući košarku i razvijajući mlade igrače. Prvi iskorak ozbiljnijeg rada napravio se krajem osamdesetih kad je u klub doveden trener Enes Trnovčević koji je devedesetih otišao kao trener u Bolognu i glavni je akter poznate priče o otkriću Jusufa Nurkića.”

”Sredinom devedestih klub se praktički gasi zbog neaktivnosti uzrokovane ratnim događanjima i nemogućnosti rada zbog izbjegličkog kampa u jedinoj sportskoj dvorani u gradu. Reosnivaju ga ponovo neki novi mladi entuziasti 15. svibnja 1995. i kreću od nule. Kreću seniori i juniori. Radi se s mladima. Postepeno raste broj ekipa, a klub jača organizacijski. Otvorenjem nove velike sportske dvorane u gradu 2006. godine stječu se uvjeti punog razvoja kluba što do danas rezultira sa sedam uzrasnih kategorija od mini košarke do veterana uz ozbiljan stručni rad trenera koji su potekli kao igrači u klubu. Klub je organizacijski na vrlo visokom nivou uz stabilnu potporu lokalnog proračuna i kvalitetnih sponzora.”..dodao je Mužina i prisjetio se najuspješnijih sezona i istaknutih pojedinaca, među kojima su i današnji treneri zagrebačkih klubova ”Najveći seniorski uspjeh je osvajanje 1. mjesta C-1 lige u konkurenciji 16 klubova u sezoni 2010./11. nakon čega slijede sezone u B-1 ligi, odigravanje jedne sezone u A2 ligi sjever i osvajanje 5. mjesta i povratak u A2 ligu centar. Istaknuti igrači u povijesti kluba su Tomislav Magić s 18 odigranih sezona, Jurica Drempetić (još uvijek aktivan) s 20 odigranih sezona i još uvijek aktivni Filip Zajčić i Ivor Štefanović s 14 seniorskih sezona iza sebe. Kroz cijelu povijest kluba, punih 47 godina, prisutan je Predrag Kalinić od početaka u mlađim kategorijama, preko igračke i trenerske karijere do sadašnjeg mjesta dopredsjednika kluba. Zanimljivost je da su igrači KK Ivanić bili Boro Vuković, Braslav Turić, Goran Jelić, Mario Kralj, Nikša Strika, Nikola Piacun i Joško Garma danas značajni treneri i sportski radnici.”

Prvaci C lige

U klubu djeluju sve selekcije, a aktivni su i veterani ”Trenutno je seniorska ekipa standardni član Druge lige centar uz većinu igrača koji su stvoreni radom kroz mlađe kategorije. Stručnim radom u klubu rukovode Tomislav Đura (15 trenerskih sezona u klubu), Igor Mužina (25 sezona predsjednik i trener u klubu), Filip Zajčić i Matija Kušić. Protekla sezona pokazala je da je uoči početka bila ispravna odluka zahvaliti se starijim igračima i odigrati sezonu oslanjajući se na domaći mlađi kadar jer je to pridonjelo razvoju igrača uz čak pozitivan rezultatski pomak. Tokom sezone pet utakmica je izgubljeno na jednu, dvije lopte tako da je rezultat lako mogao biti i iznenađujuće dobar. Mlađe kategorije radile su stabilno zahvaljujući odličnim uvjetima rada u tri sportske dvorane. Uz sve mlađedobne kategorije ove godine smo krenuli s radom i s ekipom 2009., 2010. i 2011. godišta. Jedini dugoročni problem na koji se objektivno ne može utjecati je pre mala baza djece u gradu za kvalitetnu selekciju. Klub uz igranje šest uzrasnih kategorija u 8 liga u lipnju mjesecu svake godine organizira turnir ulične košarke. Vetranska ekipa okuplja bivše igrače i natječe se u ligi zagrebačke županije kao i na brojnim veteranskim turnirima. Ovakav način okupljanja zaljubljenika u košarku rezultira velikom podrškom radu kluba od njihovog navijačkog angažmana do konkretnih sponzorskih potpora.”..zaključio je razgovor Mužina.

Seniorska ekipa prošle sezone

Najmlađi polaznici kluba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naglašava Mužina koji se osvrnuo na proteklu sezonu koja je ostala nedovršena

Košarkaški kamp Novalja