Nikolić ”U Zrinjevcu sam završio fakultet, utakmice bez gledatelja nemaju draž”…

Ljubitelji košarke u Zagrebu zasigurno pamte Nevena Nikolića, nekadašnjeg trenera Zrinjevca, Bosca, juniora Cibone i Gorice koji trenutno radi u Zrinjskom iz Mostara. Rodni Gradac na Makarskoj rivijeri njegova je ljetna rezidencija ali nađe vremena da gotovo svakodnevno ode do susjednih Ploča i odradi poneki individualni trening. Ovaj period između dvije sezone posebno je važan igračima i otvara mogućnosti za veći napredak ”Prijelazni period je najbitniji za igrače jer se tada ispravljaju nedostaci fizičke, kondicijske i tehničko-taktičke prirode. Taj rad je jako bitan, a ovo ljeto je to još i specifičnije zbog ranog završetka sezone i praktički mjesec i pol dana nemogućnosti treniranja. Radio sam tijekom svibnja individualno i s Tonijem Nakićem i vidjelo se da je korona pauza ostavila traga. Sada na isti način radim i sa Tonijem Katićem. Pauza bez utakmice šest ili sedam mjeseci mora ostaviti traga”..započinje razgovor Nikolić koji će uskoro put Mostara gdje započinje njegova druga uzastopna sezona na klupi Zrinjskog

”Ja sam već prije bio u Mostaru gdje sam vodio KK Student. Svidjela mi se jako zahtjevna domaća liga u Bosni i Hercegovini. Čak mislim da trenerski gledano se puno više može napredovati u toj ligi nego u Hrvatskoj jer su gostovanja puno teža i zahtjevnija. Samo ime Zrinjski je bio veliki izazov za mene i onoga trenutka kada je došao poziv nisam razmišljao ni trenutka. Znao sam da je teška situacija jer sam preuzeo momčad koja je bila na pretposljednjem mjestu. Moram reći da sam nakon odlaska iz Studenta nastavio pratiti ligu BiH svake godine i vodio sam da ta ekipa ipak ima potencijal za nešto više i uz veliki trud i rad može napraviti određeni rezultat što smo na kraju i ostvarili. Žao mi je što je došlo do prekida lige zbog koronavirusa jer stvarno mislim da smo mogli ući i u ligu za prvaka.”

Vrijeme je kada klubovi slažu rostere za novu sezonu ”Kada sam odlazio iz Mostara nakon prekida tražio sam od uprave da ostane što veći broj igrača. Međutim veliki broj igrača prošle sezone je imao jako dobru statistiku i dobili su puno bolje ponude. Od nositelja igre uspjeli smo zadržati tek Tihomira Vranješa i primorani smo bili tražiti druge igrače. Željeli bi složiti mladu ekipu koja voli i želi trenirati, a opet moramo imati određeni individualni kvalitet potreban za ovaj rang natjecanja. Ove godine će u Zrinjskom igrati osam igrača poniklih u klubu koji su svi vrlo mladi s prosjekom od 20 godina i koji imaju potencijal. Na njih želimo dovesti četiri ili pet igrača s kojima želimo ploviti kroz sezonu. Uvjeren sam da će Zrinjski biti najmlađa ekipa u ligi.”

Imao je i ima veliku želju dovesti ponekog igrača iz Hrvatske, a to se posebno odnosi na visoke igrače ”Zvao sam dosta igrača iz Hrvatske da dođu u Mostar ali oni su dosta sumnjičavi prema ligi, a koji su to razlozi ne mogu dokučiti. Financijski gledano u BiH se mogu dobiti bolji ugovori nego u većini klubova u Hrvatskoj”

Tri kluba iz Hercegovine i sljedeće sezone vodit će borbu za što viši plasman ”Široki je ABA ligaš i prvak prije dvije godine, a Zrinjski je bio prvak prije tri godine, tako da klubovi s hrvatskim ”predznakom” imaju što reći u BiH košarci. Široki je sada napustilo nekoliko igrača koji su bili okosnica posljednje dvije, tri sezone, a koliko vidim da i pitanje trenera moraju rješiti. Uz Čapljinu koju vodi Boris Džidić u ligi je trebao igrati i Student koji ipak nema financijskih mogućnosti”

Naravno da prati što se događa u Hrvatskoj, a bilo je i nekih mogućnosti da ovog ljeta preuzme nekog od naših klubova HT Premijer lige ”Pratim intenzivno što se događa s košarkom u Hrvatskoj. Žao mi je što je Cedevita otišla u Ljubljanu i tako smo ostali bez jednog ABA ligaša. Ostali smo i bez europskih utakmica u Zagrebu što me posebno žalosti, kao i gašanje Jolly-a i Zagreba na košarkaškoj mapi.”

Vratili smo se na njegov trenerski početak, a asocijacija na Zrinjevac ga uvijek vrati na zagrebačke dane ”Sav se naježim na spomen Zrinjevca gdje me doveo Vlado Vanjak. Radio sam dvije godine u školi košarke ŽKK Novi Zagreb i Vanjak mi je bio susjed na Srednjacima te me jednog dana pitao jel bi došao u Zrinjevac. Po dolasku sam preuzeo vođenje juniora i paralelno bio asistent Ivanu Rudežu u seniorskoj momčadi. Ono što mogu reći o Zrinjevcu je sjajnih deset godina školovanja što malo koji trener ima, dobio sam priliku i što je najvažnije imao sam podršku. Moram se zahvaliti Vladi Vanjku što je imao strpljenja sa mnom. Bio sam relativno mlad s pet godina vođenja juniora i pet godina vođenja seniora i tu sam kao što se kaže završio ”trenerski fakultet”

Kao što ističe trenerski je odrastao gledajući svoje uzore kao što su Duško Vujošević ili Željko Obradović, a od naših trenera najviše ga je dojmio Velimir Perasović.

Uz Zrinjevac gdje je bio u njegovim najtežim danima prisjetio se i ostalih klubova u kojima je radio ”Uvijek sam dolazio u klubove koji tada nisi bili posloženi na pravi način. Kada sam došao u Goricu trebalo je naći igrače i nije bilo strpljenja u klubu. U takvim uvjetima je jako bilo teško stvarati rezultat. U Boscu sam isto bio pola godine i uspjeli smo napraviti rezultat koji je bio prioritet u tom trenutku. U Ciboni sam radio s generacijom 1997.godište koja je imala veliki potencijal i gdje nažalost većina tih igrača još uvijek do kraja nije iskoristila taj potencijal osim Ivice Zupca”.

Za kraj smo ga pitali kakva bi nas košarkaška jesen mogla očekivati jer je sve izvjesnije da će se utakmice igrati bez prisustva publike  ”Mi ćemo se truditi da bude kao i prije korone, ali nama u BiH će biti još specifičnije igrati bez gledatelja jer su gotovo sve dvorane ispunjene navijačima. Neće biti tih tenzija na gostovanjima, a to je ipak draž sporta. Mislim da će te utakmice više sličiti na prijateljske utakmice.”..zaključio je razgovor Nikolić.

 

Košarkaški kamp Novalja