Franić ”Kadetski naslov iz 93′ mi je i danas poticaj”…

Posljednjih šest sezona u Medveščaku aktivno kao trener radi Hrvoje Franić. Sve bolji rezultati mlađih kategorija daju mu zalog za optimizam i želju da se u klubu opet pojavi generacija kao što je bila 1993.godine kada je Medveščak pomalo senzacionalno postao kadetski prvak Hrvatske. Upravo te spomenute 1993.godine Franić je bio na klupi zajedno s pokojnim Marijom Perryem na putu do velikog slavlja kada su na završnom turniru u Rijeci u polufinalu slavili protiv Splita, a u finalu i protiv Cibone.

”Definitivno da po meni nikada manji klub u Hrvatskoj nije bio kadetski prvak. Način na koji smo mi došli do toga bio je impresivan, a ekipa koju su činili Marin i Slavko Pavić, Nikola Sršek, Alen Hadžić, Frano Petruša, David Dolinar, Nenad Vuksan, Igor Cakić, Ivan Čepelak i Vice Matić bila je odlična škvadra. Marin Pavić je izabran za MVP prvenstva. Tada su za Split između ostalih igrači Henjak, Poljak, Vujić, Rimarčuk, a za Cibonu Giriček, Marenčić, Komarac, Miholić, Kranjčević, Kundih, Šušnjar, Gulin. Takav način rada i taj rezultat i danas mi je poticaj u klubu da razvijamo mlade igrače i damo im priliku da pokažu svoje kvalitete. Tada smo trenirali u maloj dvorani u Gračanima ‘‘…kaže Franić na početku razgovora ističući da je zajedno s Perryem kao mladi trenerski tandem (Perry 25, a Franić 23 godine) neposredno po završetku tog prvenstva i naslova otišao u Španjolsku (Mallorca) gdje je Perry ostao do svoje prerane smrti, a on se vratio nakon samo četiri mjeseca.

Medveščak kadetski prvak Hrvatske 1993

”Bilo mi je teško vani i vratio sam se u Zagreb gdje sam na poziv profesora Jukića pet godina bio u stožeru juniorske momčadi Zagreba. Dvije i pol sam asistirao Antoniu Ozmecu, a dvije vodio samostalno. U Zagreb sam tada povukao dio igrača iz Medveščaka, a iz toga vremena izdvojio bi juniorske dvije bronce sa generacijom ’78/79 u kojoj su bili Josip Sesar, Lovrić, Mandić, Kešina, zatim generacija 80′ u kojoj su između ostalih bili Miljković, Šaronja, Jelčić, Menalo…. poslije je tu bila generacija Joška Garme, Ciglara…”

Franić koji je zbog zdravstvenih problema rano završio igračku karijeru, a bio je u generaciji kadeta i juniora Cibone nakon tri sezone u Medveščaku i pet u Zagrebu uslijedile su tri sezone u Universu ”Bio sam trener seniorske momčadi u tadašnjoj C ligi koja je bila izuzetno jaka i danas kada se sjetim tih ekipa one bi bez problema projurile kroz današnju Drugu ligu. To je vrijeme kada su plasman u viši rang tražili Zapruđe, Agrodalm, VERN”

I individualni rad bio je njegov trenerski odabir ”Radio sam s Dubravkom Zemljićem i Tomislavom Petrovićem, te Davorom Tomićem koji je s 19 godina igrao Euroligu za London Towers. Do povratka u Medveščak pomagao sam i Zoranu Jokiću u ŽKK Dubrava, a ujedno bio sudionik lijepih dana Auctora”.

Povratak u Medveščak krenuo je kroz pomoć Edinu Hadžiću, a sada uz Igora Brigljevića kreira sadašnjost i budućnost Medveščaka. Prvo smo se dotaknuli slabije seniorske sezone u kojoj su mahom igrali mladi igrači, a ponajviše kadeti ”Nije bio plan na početku sezone da seniorska momčad bude bez iskustva, a posebno bez visokog igrača kojeg nismo imali praktički do pred sami kraj. Puno toga se lošega poklopilo u rujnu i listopadu, od odlaska Išerića do neuspjelih kvalifikacija za I.junorsku ligu gdje smo očekivano zaustavljeni od Cedevite. Tada su nam dva značajna juniora Božan i Kovačević napustili klub i spletom tih svih okolnosti rezultatski nije bilo najbolje. Ono što nas može veseliti je nastup naših kadeta”.

Juniori Medveščaka

Pojačanja u stručnom dijelu kluba daju sve više rezultata ”Uz Damira Miljkovića, Martina Kuzmića i Tomislava Bučevića sada nam je stigao i Marin Mindoljević. Neosporno je da napredujemo u omladinskom pogonu, ali on što je veliki problem su juniori odnosno njihov prelazak u seniorsku košarku.  Juniorskim igračima kvalitetnih klubova iz Zagreba puno bi bolje bilo da odu igrati seniorsku ligu u neki klub nego da se zadovolje juniorskim minutama. Malo je danas igrača kao što su Žižić, Prkačin ili Šarić koji su mogli preskočiti dvije ili tri stepenice i iz juniora krenuti u Premijer ligu. Zbog svih ovih okolnosti teško da slijedeće sezone možemo napadati ulazak u viši rang, ali za dvije godine svakako jer nam to mora biti cilj ukoliko želimo imati ispravan put razvoja naših mlađih igrača. Slijedeće sezone plan nam je imati dvije juniorske i dvije kadetske momčadi. Sve veći broj igrača u gradskoj selekciji potvrda je dobrog rada, a to nam je jedan od ciljeva kluba u slijedećem periodu.”..zaključio je Franić ovaj razgovor s kojim bi tijekom ljeta mogli dotaknuti još neke zagrebačke povijesne priče.

 

 

 

Košarkaški kamp Novalja