IN MEMORIAM: Zlatko Kauzlarić

U srijedu, 18. listopada 2017. godine u Zagrebu nakon teške bolesti u 70. godini života preminuo je košarkaš i košarkaški entuzijast Zlatko Kauzlarić.

Košarkašku karijeru započeo je 1962. godine na zagrebačkoj Trešnjevci, u juniorima nekadašnje Jugomontaže, kasnije poznate pod imenom Industromontaža i Monting, a danas Zrinjevac. U matičnom klubu ubrzo je počeo igrati i za juniore i za seniore koji su se borili za povratak u državnu saveznu ligu. Sportski put ga je 1967. Doveo u novoosnovani KK Karlovac 67, a ubrzo ga u svoje redove dovodi karlovački KK Željezničar, tada moćni prvoligaški klub, za koji je igrao od 1968. do 1972. Tijekom četiri godine u Željezničaru imao je priliku u jednoj od najjačih europskih liga odmjeriti snage protiv Slavnića, Ćosića, Gjergje, Šolmana, Tvrdića, Skansija i Plećaša, a odlične igre su ga iz oslabljenog Željezničara vratile u Industromontažu koja je tih godina igrala u prvoj i drugoj ligi. U matičnom klubu koji je u međuvremenu promijenio ime u Monting nizao je uspjehe sa suigračima Mareljom, Nakićem, Valekom, Vanjkom, Miholićem, Bočkajem, Kavedžijom, Mandićem i drugima koji su mu do zadnjeg dana ostali vjerni prijatelji. U klubu je ostao do 1979. godine, kada je najavio oproštaj od aktivne igračke karijere.

Nije dugo izdržao van parketa pa je zaigrao za varaždinsko Zagorje u republičkoj ligi, a prosječno je postizao 40-ak koševa po utakmici i bio sportski uzor mladim igračima. Paralelno je redovno nastupao za
veterane svog matičnog kluba na raznim humanitarnim utakmicama, turnirima i turnejama, a na jednoj od utakmica postigao je i svoj igrački rekord od 67 koševa na jednoj utakmici. Ljubav prema košarci još jednog ga je vratila u prvu ekipu Montinga, u kojem je sredinom osamdesetih i završio karijeru. I nakon igračkog umirovljenja, nastavio je živjeti košarku i privatno i poslovno. Aktivno je igrao kao veteran i dugi niz godina sudjelovao na Old Stars Zagreb veteranskim turnirima, a i poslovno je ostao vezan uz sport. Posljednjih godina bio je aktivan u košarkaškom klub Rudeš, u kojem je bio član Upravnog odbora kluba i svojim iskustvom i radom doprinio u razvoju, naročito mladih generacija školske i predškolske dobi.

Košarkaški komentator Slavko Cvitković rekao je: „Rastužila me vijest da nas je napustio Zlatko. Bio je uz braću Rukavina jedan od Zagrepčana koji su pokušali pomoći mom karlovačkom Željezničaru krajem 60- ih. Upravo se ovih dana obilježava 50 godina Školske sportske dvorane u Karlovcu koja je među prvima u bivšoj državi u kojoj smo uživali u radosti loptanja pod obručima. Teško mi je vjerovati da smo ostali bez zaraznog Zlatkovog osmijeha…“ Dugogodišnji suigrač i prijatelj Vlado Vanjak komentirao je: „Zlatka i mene vezalo je dugogodišnje prijateljstvo koje je počelo još davne 1972. Kada smo, on iz Željezničara, a ja iz Zadra, došli igrati u Industromontažu. Kada sam čuo tužnu vijest, nazvao sam brojne zajedničke prijatelje i suigrače. Svi smo bili u šoku, iako smo znali da je Zlatko teško bolestan, no nekako smo vjerovali da će pobijediti bolest.

Posljednji ispraćaj Zlatka Kauzlarića održat će se u ponedjeljak, 23. Listopada u 12:30 na zagrebačkom groblju Miroševac. Umjesto cvijeća i vijenaca, obitelj Kauzlarić zamolila je sve koji žele da uplate
dobrovoljni prilog u korist Zavoda za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj na IBAN: 9424020063103324865.

Košarkaški savez Zagreba izražava duboku sućut obitelji.